TFCC is de afkorting van Triangulare Fibrocartilage Complex, een soort meniscus van de pols. Het TFCC verbindt de ellepijp met het spaakbeen en de pols. Een scheur in de TFCC geeft pijnklachten aan de pinkzijde van de onderarm en pols. Een typische klacht is pijn bij het opdrukken uit een stoel.

Xpert Clinic is de specialist bij TFCC

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij TFCC. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over TFCC

Het TFCC kan scheuren bij een val, krachtige draaibeweging, of slijten.

De diagnose kan soms met behulp van een MRI scan gesteld worden. Maar vaak lijkt op een MRI het TFCC intact te zijn, terwijl er toch relevante scheuren in kunnen zitten. Daarom doen wij meestal een artroscopie (kijkoperatie) van de pols om erachter te komen of er scheuren in het TFCC zitten.

Tijdens een kijkoperatie kan de diagnose gesteld worden, en kunnen tegelijkertijd onregelmatigheden weggehaald worden. Ook kleine, afgebroken deeltjes van het TFCC die vastzitten in het gewricht, kunnen tijdens een artroscopie verwijderd worden. In een aantal gevallen is het mogelijk om het TFCC artroscopisch te hechten.

Wanneer we de beschadigde TFCC niet kunnen herstellen tijdens een kijkoperatie, volgt er een gewone operatie. Via de bovenkant van de pols wordt het TFCC weer gehecht of teruggezet op de ellepijp. Soms is het hele complex afgescheurd met een stukje bot (processus styloideus). Dit kunnen we vastzetten met pinnen en een draadje.

tfccreinsertie.jpg

Na de ingreep krijgt u vier weken een bovenarmsgips, daarna nog twee weken een onderarmsgips. Daarna wordt gestart met handtherapie.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. Omdat u na de ingreep zes weken gips krijgt, zal de pols wat stijver zijn. Om dit te verbeteren krijgt u handtherapie.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Blijf niet lopen met klachten

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

Alle operaties vergoed

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.