Tussen twee botjes van de pols, het maanvormig bot (lunatum) en het scheepsvormig bot (scaphoid), bevindt zich een belangrijke band voor de pols. Deze band wordt het scapholunaire ligament (SL) genoemd. Wanneer deze verbinding scheurt, spreken we van een SL laesie (ook scapholunaire dissociatie genoemd). De polsbotjes gaan hierdoor abnormaal bewegen. Het scheepsvormig botje kantelt naar voren en het maanvormig botje kantelt achterover. De twee botjes bewegen ook uit elkaar. Deze abnormale beweging zorgt voor versnelde slijtage van de pols, die binnen enkele jaren kan optreden. Het is dus belangrijk om de gescheurde band snel te repareren of te reconstrueren.

Xpert Clinic is de specialist bij een SL laesie

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij een SL laesie. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over een SL laesie

Door een val op de gestrekte pols of bij een gebroken pols kan de SL verbinding scheuren.

Bij een scheur van de SL band doet de pols ter hoogte van het scheepsvormig bot pijn. Dit is ook het geval bij opdrukken, belasten en wringen. Vaak is er ook een hoorbare en voelbare klik in de pols aanwezig.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van testen en onderzoeken. Dit zijn de Watson test waarbij de pols op een bepaalde manier gebogen wordt, een röntgenfoto die gemaakt wordt terwijl u in een handdoek knijpt en een MRI-scan.

Geen van deze onderzoeken geeft in alle gevallen zekerheid. Vaak wordt er besloten om een kijkoperatie of artroscopie uit te voeren. Tijdens deze kijkoperatie wordt de SL band beoordeeld. Vaak laten we u meekijken zodat u zelf ook kunt zien waar het probleem zit.

Als direct na de val blijkt dat de band is gescheurd, kan deze soms nog direct gehecht worden. Al na enkele weken is het meestal niet mogelijk om de band nog aan elkaar te hechten. Dan kan alleen een reconstructie plaatsvinden met behulp van een buigpees van de pols. Deze reconstructie heet de Brunelli plastiek.

Wanneer bij de kijkoperatie blijkt dat het gewrichtskraakbeen is beschadigd, dan is een Brunelli plastiek niet zinvol. Er moet dan gekeken worden naar andere mogelijkheden zoals een proximale rij carpectomie, waarbij de eerste rij handwortelbeetjes wordt verwijderd. Ook het gedeeltelijk (LCTH-fusie), of geheel vastzetten van de pols (Polsarthrodese) zijn opties.

De pols bestaat uit acht botjes, die met elkaar verbonden zijn met bandjes, ook wel ligamenten genoemd. Door deze bandjes kunnen de botjes als één geheel gecoördineerd bewegen. Wanneer een van de bandjes scheurt (SL laesie) ontstaat er speling tussen de botjes en bewegen ze niet meer als één geheel. De botjes gaan wrikken, waardoor pijn en zwelling optreedt en het gewricht op den duur kan slijten. Het is daarom belangrijk deze gescheurde band te repareren. Wanneer hechten niet meer mogelijk is, moet een hersteloperatie of reconstructie verricht worden. Deze reconstructie heet een Brunelli plastiek.

De operatie vindt plaats onder regionale (arm) verdoving van de arm of onder algehele verdoving (narcose).

De handchirurg maakt eerst een licht gebogen snede op de handrug (1), vervolgens een snede op de duimmuis en twee korte dwarse sneden op de onderarm (2).

Via deze sneden wordt een stuk van de polsbuigpees door een gat in uw polsbotje (3) van onder naar boven gehaald (4) en daar gehecht aan het kapsel van uw polsgewricht (5).

Vervolgens wordt de pees met een botanker bevestigd op het maanvormig botje. Hierna brengt de handchirurg indien nodig een stalen pennetje in om alles bij elkaar te houden. 

Na de operatie krijgt u gips. De operatiewond kan nog enige tijd pijnlijk zijn. U verblijft één dag in de kliniek. Na de ingreep heeft u gedurende 2 weken gips om uw pols. Na 2 weken komt u terug op de kliniek. U krijgt dan een spalk en kan beginnen met de eerste oefeningen.

Na 6 weken kunt u stoppen met het dragen van de spalk, maar u blijft onder begeleiding van een handtherapeut verder oefeningen doen om uw pols weer lenig en sterk te krijgen. U kunt rekenen op een revalidatieperiode van ongeveer 3 maanden.

Om de klachten te verhelpen kan gekozen worden voor een proximale rij carpectomie (PRC). Bij deze operatie wordt de eerste rij handwortelbeentjes, verwijderd. Het lijkt misschien vreemd dat deze operatie mogelijk is, maar uit onderzoek blijkt dat na de operatie de kracht in de hand gemiddeld weer 70% ten opzichte van de andere pols wordt en dat de beweeglijkheid gemiddeld weer 50% ten opzichte van de andere, gezonde, kant kan worden. Hierdoor kan deze ingreep een goede oplossing voor uw probleem zijn.

Voor deze operatie wordt uw arm door middel van een prik onder de oksel verdoofd. Soms is het noodzakelijk dat u helemaal onder narcose gaat.

proximalerijcarpectomie.jpg

Na de operatie zit de pols in een gipsverband. Het is belangrijk dat u uw hand de eerste weken goed hoog houdt. Hiermee voorkomt u dat de hand en de vingers dik worden. U moet ook meteen beginnen met het bewegen van uw vingers. Het vocht (oedeem) dat na de operatie in de hand zit, wordt daardoor sneller afgevoerd.

Na een week komt u terug op de kliniek. Het gips wordt dan verwijderd en de handtherapeut maakt een ondersteunende spalk. Deze spalk loopt door tot aan de onderarm. De vingers en de duim worden vrijgelaten.

De eerste zes weken draagt u de spalk continu, behalve tijdens het oefenen. Daarna wordt het dragen van de spalk afgebouwd en draagt u de spalk alleen nog bij activiteiten waarbij kracht nodig is. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u de eerste zes tot acht weken, ook in verband met de verzekering, nog niet mag autorijden.Vanaf het moment dat de spalk is gemaakt, gaan we samen oefeningen voor uw pols doen.

In het begin zijn de oefeningen erop gericht om pols opnieuw beweeglijk te maken, later (vanaf drie weken na de operatie) worden er ook oefeningen gedaan om de kracht in uw pols en vingers te vergroten. We gebruiken hiervoor bijvoorbeeld Theraputty, een elastisch kneedmateriaal, en gewichten van verschillende zwaarte.

De gehele revalidatie neemt gemiddeld drie tot vier maanden in beslag, gerekend vanaf de operatie. Na drie maanden is de pols meestal weer zo hersteld dat u uw werkzaamheden kunt hervatten. Dit hangt uiteraard ook af van het werk dat u doet.

Bij een LCTH-fusie wordt een deel van de pols vastgezet. Het lijkt misschien vreemd dat deze operatie mogelijk is, maar uit onderzoek blijkt dat na de operatie de kracht in de hand gemiddeld weer 70% ten opzichte van de andere pols wordt en dat de beweeglijkheid gemiddeld weer 50% ten opzichte van de andere, gezonde kant kan worden. Hierdoor kan deze ingreep een goede oplossing voor uw probleem zijn.

Voor deze operatie wordt uw arm door middel van een prik onder de oksel verdoofd. Soms is het noodzakelijk dat u helemaal onder narcose gaat.

Na de operatie zit uw pols in een gipsverband. Het is belangrijk dat u uw hand de eerste weken goed hoog houdt om te voorkomen dat uw hand en vingers dik worden. U moet ook meteen beginnen met het bewegen van uw vingers. Het vocht (oedeem) dat na de operatie in de hand zit, wordt daardoor sneller afgevoerd. Na twee weken komt u terug naar de kliniek. Het gips en de hechtingen worden dan verwijderd. U krijgt dan nog voor twee weken een nieuw gips. Daarna maakt de handtherapeut een ondersteunende spalk die doorloopt tot aan de onderarm. De vingers en de duim worden vrijgelaten.

De eerste vier weken draagt u deze spalk continu, behalve tijdens het oefenen. Daarna wordt het dragen van de spalk afgebouwd en draagt u hem alleen nog bij activiteiten waarbij kracht nodig is. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u de eerste zes tot acht weken, ook in verband met de verzekering, nog niet mag autorijden.

Vanaf het moment dat de spalk is gemaakt, gaan we samen oefeningen voor uw pols en elleboog doen. In het begin zijn de oefeningen erop gericht om uw arm en hand opnieuw beweeglijk te maken, later worden er ook oefeningen gedaan om de kracht in uw pols en vingers te vergroten. We gebruiken hiervoor bijvoorbeeld Theraputty, een elastisch kneedmateriaal, en gewichten van verschillende zwaarte.

De gehele revalidatie neemt gemiddeld drie tot vier maanden in beslag, gerekend vanaf de operatie. Na drie maanden is de pols meestal weer zo hersteld dat u uw werkzaamheden kunt hervatten. Dit hangt uiteraard ook af van het werk dat u doet.

Slijtage van de pols kan zeer pijnlijk zijn. Zo pijnlijk zelfs, dat het uw dagelijks leven, werk of hobby's onmogelijk maakt. Gelukkig zijn we met de moderne technieken vaak in staat om een totale polsvastzetting te voorkomen. Meestal door een gedeeltelijke vastzetting te doen, een proximale rij carpectomie uit te voeren of een polsprothese te plaatsen. Als dit allemaal niet mogelijk is, kunnen we de pols volledig vastzetten. We noemen dit polsarthrodese.

Tijdens de operatie wordt eerst het resterende kraakbeen verwijderd. Daarna wordt een sterke plaat bovenop de pols geschroefd. Deze plaat overbrugt drie gewrichten: tussen spaakbeen/pols, eerste en tweede rij handwortelbeentjes en middenhandsbeentjes. Soms wordt bot uit het bekken gebruikt om de vastzetting van de plaat te bespoedigen. Ook kan de ingreep worden gecombineerd met het verwijderen van de eerste rij handwortelbeentjes

Na de operatie krijgt u tijdelijk gips of een drukverband. Direct na de operatie mag u de pols alweer licht belasten. Het duurt meestal acht tot tien weken voordat de pols volledig vastgegroeid is en u de pols weer maximaal mag belasten.

Blijf niet lopen met klachten

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

Alle operaties vergoed

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.