Scaphoid fractuur is de medische naam voor een breuk van het scheepsvormige polsbotje (scaphoid). Van alle handwortelbotjes is dit scheepsvormig bot het meest vaak aangedaan. Van alle breuken in de hand en pols is 14% een scaphoidfractuur. Bij tweederde van alle scaphoidfracturen zit de breuk in het middelste deel van dit botje.

Xpert Clinic is de specialist bij een Scaphoid fractuur

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij een Scaphoid Fractuur. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over een Scaphoid Fractuur

Meestal ontstaat de een scaphoid fractuur door een val op de binnenzijde van de uitgestrekte hand.

Wanneer we in het kuiltje aan de basis van de duim drukken, doet dit bij een scaphoidfractuur meestal pijn. Er kan een röntgenfoto, CT-scan, MRI-scan of een botscan gemaakt worden.

Als er een sterke verdenking bestaat op een scaphoidfractuur, zelfs als de röntgenfoto normaal lijkt te zijn, krijgt u gips. Na ongeveer tien dagen moet het onderzoek dan herhaald worden. Bij twijfel kan dan een CT-scan of een botscan gedaan worden.

Zonder operatie

Scaphoidfracturen kunnen stabiel of instabiel zijn. Stabiele breuken worden meestal behandeld met gips. Gemiddeld duurt het twaalf weken voordat de breuk genezen is.

Met operatie

Als de breuk na vier maanden niet genezen lijkt te zijn, is er reden om te opereren. Ook instabiele scaphoidfracturen en fracturen die niet vastgroeien moeten geopereerd worden. Wij gebruiken een speciale schroef om de botdelen stevig te fixeren. Hierdoor is er een grote kans op een goede botgenezing.

Na de operatie krijgt u eerste enkele weken gips. Daarna wordt gestart met handtherapie. Ook wanneer u alleen gips krijgt (en dus niet geopereerd bent) wordt u na de gipsbehandeling begeleid door een handtherapeut.

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden.

Het scheepsvormig bot wordt van bloed voorzien door twee kleine bloedvaten. Bij een breuk door het middelste deel van het bot kan er een doorbloedingprobleem ontstaan van het onderste deel. Daardoor kan een deel van het bot afsterven of kan de breuk niet goed genezen.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Blijf niet lopen met klachten

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

Alle operaties vergoed

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.