De pols is een complex gewricht. De pezen stabiliseren de pols. De pezen lopen rondom de pols en gaan over in spieren ter plaatse van de onderarm. Bij beweging van de pols volgen de 8 handwortelbeentjes onderling een vast patroon. Wanneer de ligamenten zwakker worden of qua aanleg te lang zijn, raakt dit vaste patroon verstoord. We noemen dit midcarpale instabiliteit. Midcarpale instabiliteit geeft pijnklachten ter plaatse van de handwortelbeentjes aan de rugzijde van de hand. Uw hand is minder belastbaar en heeft een verminderde kracht. Bij bewegingen kunt u een 'klik' voelen. Ook kunt u het idee hebben dat uw pols blokkeert.

Xpert Clinic is de specialist bij midcarpale instabiliteit

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij de behandeling van midcarpale instabiliteit. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over midcarpale instabiliteit

Midcarpale instabiliteit is een aandoening die met name voorkomt bij jonge vrouwen. De bandjes zijn eigenlijk te slap om de botjes in de pols goed genoeg te stabiliseren.

Midcarpale laxiciteit wordt vastgesteld door middel van lichamelijk onderzoek door de handchirurg. Vaak valt tijdens dit onderzoek de 'klik' (ook wel: 'catch-up-clunk') op.

Dit 'verschieten' gebeurt wanneer een zijwaartse beweging richting de pinkzijde van de hand wordt gemaakt. U voelt dan een klik en/of pijn, en ook kunt u het idee hebben dat de pols blokkeert. De klik hoeft overigens niet per definitie aanwezig te zijn.

Soms is het nodig om röntgenfoto's te maken.

De mogelijkheden om midcarpale laxiciteit te behandelen zijn beperkt. We behandelen bij vookeur niet chirurgisch maar fysiotherapeutisch. Het doel van handtherapie is de pijn te verminderen en de belastbaarheid en inzetbaarheid van hand en pols te verbeteren.

De handtherapeut zal u adviezen geven voor de houding van uw pols, u attenderen op compenserende bewegingen en uitleggen welke werkzaamheden pijn kunnen geven.

 

Is een operatie niet nodig maar bent u geholpen met handtherapie dan helpen wij u graag met het vinden van de beste handtherapeut. Wij werken nauw samen met handtherapiepartners. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Handtherapie om de spieren te verstevigen is een intensief traject. Dit houdt in dat u diverse keren bij de handtherapeut komt voor advies, instructie en oefentherapie. Daarnaast is het heel belangrijk dat u dagelijks de oefeningen uitvoert die door de therapeut aan u zijn uitgelegd.

Juist het thuis oefenen is van groot belang: hiermee valt of staat de behandeling. De spieren moeten getraind worden om steviger te worden én te blijven. Wanneer u zich strikt houdt aan de voorgeschreven oefeningen, is de prognose van deze aandoening goed.

Het risico van handtherapeutische behandeling is overbelasting van de pezen. Na een operatie kan er sprake zijn van een (meestal tijdelijke) buigbeperking van de pols, een wat breder litteken, een infectie of verkleefde pezen. De kans is hierop is klein. Wel kan het bandje na verloop van tijd weer wat oprekken.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Blijf niet lopen met midcarpale instabiliteit

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

Alle operaties vergoed

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.