In ongeveer 40% van alle polsfracturen scheuren ook de bandjes tussen de polsbotten. Wanneer die niet (goed) herstellen geeft dat pijnklachten en zorgt het voor de slijtage van het polsgewricht. Wanneer de pols verkeerd vastgroeit, is er sprake van malunion van de radius. Een pols die ingezakt is, achterover of juist extreem naar voren staat, geeft pijnklachten. Ook kan het gewricht tussen de ellepijp en spaakbeen uit de kom schieten of maar een beperkte beweeglijkheid hebben. U kunt dan bijvoorbeeld moeilijk wisselgeld aannemen. Een ingezakte pols kenmerkt zich door een naar boven uitstekende ellepijp en pijn aan de ellepijpzijde van de pols.

Xpert Clinic is de specialist bij malunion van de radius

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij de behandeling van malunion van de radius. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over malunion van de radius

Er zijn zeer veel soorten polsbreuken. Om die goed te kunnen behandelen is het belangrijk te weten bij wie en hoe de breuk is ontstaan. De behandeling van een gebroken pols bij een dame op leeftijd verschilt wezenlijk van een jonge motorrijder met een verkeersongeluk. Wanneer er niet op de juiste manier wordt behandeld, is de kans groot dat de polsbreuk niet in de goede stand geneest.

Door middel van lichamelijk onderzoek, testen, röntgenfoto's, MRI-scan of een pols-artroscopie (kijkoperatie) kan het probleem worden opgespoord.

 

Artroscopie is een kijkoperatie, waarbij we met behulp van een kleine camera in uw pols kunnen kijken. Voor een artroscopie wordt uw hele arm verdoofd. Uw hand wordt aan uw wijs- en middelvinger naar boven opgehangen.Via een klein sneetje in de pols wordt de scoop (camera) naar binnen gebracht. Op deze manier kunnen we meestal exact zien wat het probleem is en wat eraan gedaan moet worden. In sommige gevallen kunnen we tijdens de kijkoperatie ook meteen behandelen, bijvoorbeeld wanneer er ontstekingsweefsel weggenomen moet worden of de meniscus in de pols vastgezet moet worden.

Artroscopie biedt veel voordelen: het geeft een uitstekend beeld van de exacte plaats en uitgebreidheid van het letsel. Het is een kleine ingreep waarvan u veel sneller herstelt dan van een echte operatie.

Bandletsel

Bij bandletsel is soms een reconstructie van de band nodig, een zogenaamde Brunelli plastiek, of moeten een of meerdere polsbotjes worden vastgezet.

Malunion

Malunion kan worden gecorrigeerd door een correctie-osteotomie van de pols. Dit betekent het opnieuw doorzagen en goed zetten van de pols, vaak in combinatie met een transplantatie van bot uit de bekkenkam. Dit is op zich een relatief zware ingreep maar het kan bijzonder dankbaar zijn wanneer u veel polsklachten heeft na een breuk.

De pols bestaat uit acht botjes, die met elkaar verbonden zijn met bandjes, ook wel ligamenten genoemd. Door deze bandjes kunnen de botjes als één geheel gecoördineerd bewegen. Wanneer een van de bandjes scheurt (SL laesie) ontstaat er speling tussen de botjes en bewegen ze niet meer als één geheel. De botjes gaan wrikken, waardoor pijn en zwelling optreedt en het gewricht op den duur kan slijten. Het is daarom belangrijk deze gescheurde band te repareren. Wanneer hechten niet meer mogelijk is, moet een hersteloperatie of reconstructie verricht worden. Deze reconstructie heet een Brunelli plastiek.

De operatie vindt plaats onder regionale (arm) verdoving van de arm of onder algehele verdoving (narcose).

De handchirurg maakt eerst een licht gebogen snede op de handrug (1), vervolgens een snede op de duimmuis en twee korte dwarse sneden op de onderarm (2).

Via deze sneden wordt een stuk van de polsbuigpees door een gat in uw polsbotje (3) van onder naar boven gehaald (4) en daar gehecht aan het kapsel van uw polsgewricht (5).

Vervolgens wordt de pees met een botanker bevestigd op het maanvormig botje. Hierna brengt de handchirurg indien nodig een stalen pennetje in om alles bij elkaar te houden.

Na de operatie krijgt u gips. De operatiewond kan nog enige tijd pijnlijk zijn. U verblijft één dag in de kliniek.  Na de ingreep heeft u gedurende 2 weken gips om uw pols. Na 2 weken komt u terug op de kliniek. U krijgt dan een spalk en kan beginnen met de eerste oefeningen.

Na 6 weken kunt u stoppen met het dragen van de spalk, maar u blijft onder begeleiding van een handtherapeut verder oefeningen doen om uw pols weer lenig en sterk te krijgen. U kunt rekenen op een revalidatieperiode van ongeveer 3 maanden.

Bij een LCTH-fusie wordt een deel van de pols vastgezet. Het lijkt misschien vreemd dat deze operatie mogelijk is, maar uit onderzoek blijkt dat na de operatie de kracht in de hand gemiddeld weer 70% ten opzichte van de andere pols wordt en dat de beweeglijkheid gemiddeld weer 50% ten opzichte van de andere, gezonde kant kan worden. Hierdoor kan deze ingreep een goede oplossing voor uw probleem zijn.

Voor deze operatie wordt uw arm door middel van een prik onder de oksel verdoofd. Soms is het noodzakelijk dat u helemaal onder narcose gaat.

Na de operatie zit uw pols in een gipsverband. Het is belangrijk dat u uw hand de eerste weken goed hoog houdt om te voorkomen dat uw hand en vingers dik worden. U moet ook meteen beginnen met het bewegen van uw vingers. Het vocht (oedeem) dat na de operatie in de hand zit, wordt daardoor sneller afgevoerd. Na twee weken komt u terug naar de kliniek. Het gips en de hechtingen worden dan verwijderd. U krijgt dan nog voor twee weken een nieuw gips. Daarna maakt de handtherapeut een ondersteunende spalk die doorloopt tot aan de onderarm. De vingers en de duim worden vrijgelaten.

De eerste vier weken draagt u deze spalk continu, behalve tijdens het oefenen. Daarna wordt het dragen van de spalk afgebouwd en draagt u hem alleen nog bij activiteiten waarbij kracht nodig is. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u de eerste zes tot acht weken, ook in verband met de verzekering, nog niet mag autorijden.

Vanaf het moment dat de spalk is gemaakt, gaan we samen oefeningen voor uw pols en elleboog doen. In het begin zijn de oefeningen erop gericht om uw arm en hand opnieuw beweeglijk te maken, later worden er ook oefeningen gedaan om de kracht in uw pols en vingers te vergroten. We gebruiken hiervoor bijvoorbeeld Theraputty, een elastisch kneedmateriaal, en gewichten van verschillende zwaarte.

De gehele revalidatie neemt gemiddeld drie tot vier maanden in beslag, gerekend vanaf de operatie. Na drie maanden is de pols meestal weer zo hersteld dat u uw werkzaamheden kunt hervatten. Dit hangt uiteraard ook af van het werk dat u doet.

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden.

Risico's na het corrigeren van een verkeerde stand van een polsbreuk (correctie-osteotomie) kunnen zijn dat het bot niet vastgroeit, dat het bot deels terugzakt, en dat de afwijking niet geheel gecorrigeerd kan worden. Ook bestaat er een kleine kans op dystrofie.

Als er na een ongeval, na een operatie, bij te strak gips of bij een zenuwbeklemming, pijn ontstaat die veel te heftig is en niet overeenkomt met de ernst van het letsel, en als deze pijn veel te lang blijft bestaan, kan er sprake zijn dystrofie. Dystrofie kan de normale genezing en het functieherstel enorm belemmeren. Dystrofie is een lastig probleem.Er zijn geen goed bruikbare testen om deze aandoening aan te tonen of uit te sluiten. De term 'dystrofie' wordt waarschijnlijk vaak ten onrechte gebruikt om onbegrepen klachten een plekje te geven. De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten, maar de klachten kunnen enorm verschillen. Een vroege diagnose verbetert het uiteindelijke resultaat.

Na een correctie-osteotomie krijgt u kortdurend gips en/of een afneembare spalk. Er moet direct geoefend worden onder begeleiding van een handtherapeut. Meestal merkt u meteen dat u de pols weer veel beter kunt bewegen.

Blijf niet lopen met klachten

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

Alle operaties vergoed

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.