De pols wordt gevormd door de uiteinden van het spaakbeen (distale radius) en de ellepijp (ulna), samen met de handwortelbeentjes. Bij een gebroken pols gaat het in driekwart van de gevallen om een breuk (fractuur) van het spaakbeen en/of de ellepijp. Als vuistregel geldt dat hoe groter de verplaatsing is en hoe groter de verbrijzeling, des te uitgebreider de schade. Als de breuk doorloopt tot in het gewricht, is dat een teken van grote schade. De kans op voortijdige slijtage van het gewricht neemt daardoor toe. Daarnaast is er een toegenomen kans op scheuren van bandjes in de pols. Hoe uitgebreider de fractuur, des te instabieler de breuk.

Bij een polsfractuur is het spaakbeen (de radius), het bot aan de duimzijde van de pols, gebroken. Soms is de ellepijp gebroken en soms ook beide botten. Dit is vaak als gevolg van een val op uitgestrekte hand. De stand van het spaakbeen (radius) is na een gipsbehandeling soms minder mooi dan aanvankelijk gedacht en kan verkeerd zijn vastgegroeid. De pols staat dan vaak scheef. of er zit een grote bobbel aan de ellepijp (pinkzijde pols). Wanneer de pols verkeerd vastgroeit en scheef staat is er sprake van malunion van de radius (Mal = verkeerd, union= vastgroeien)

Symptomen

Klachten die kenmerkend zijn voor een malunion zijn een verminderde functie, bewegingsbeperking en pijn in de pols. Voornamelijk het niet goed kunnen draaien van de pols kan aanzienlijke beperkingen geven in het dagelijks functioneren zoals tijdens koken, zelfverzorging, computeren, fietsen, autorijden etc.

Xpert Clinic is de specialist bij malunion van de radius

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij de behandeling van malunion van de radius. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over malunion van de radius

Er zijn zeer veel soorten polsbreuken. Om die goed te kunnen behandelen is het belangrijk te weten bij wie en hoe de breuk is ontstaan. De behandeling van een gebroken pols bij een dame op leeftijd verschilt wezenlijk van een jonge motorrijder met een verkeersongeluk.

Bij de behandeling van polsbreuken wordt er gekeken naar het type breuk en de stand van de pols. Is de stand goed? Moet de breuk gezet worden? Blijft de stand goed met gipsbehandeling? Moet er geopereerd worden? De keuze hangt af van vele factoren, waaronder de stand van de pols direct na het ongeval en het aantal fragmenten.

Wanneer er niet op de juiste manier wordt behandeld, of tijdig een andere behandeling wordt ingezet, is de kans groot dat de polsbreuk niet in de goede stand geneest.

Door middel van lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s of CT scan kan er worden vastgesteld wat het probleem is.

Samen beslissen

Bij de beslissing voor de behandeling van een polsbreuk zijn dus niet alleen de stand van de pols en het aantal fragmenten dat we zien op de röntgenfoto van belang, maar óók de activiteiten die u beoefent en de mate waarin u actief en zelfstandig is. Een arts moet al die facetten meewegen. Kijkend naar de karakteristieken van de breuk zijn er verschillende scenario’s: óf de breuk met gips stabiliseren, óf direct opereren. Soms wordt een breuk met gips behandeld en moet er later alsnog worden geopereerd omdat blijkt dat de stand toch is verslechterd. U kan die keuze voor behandeling natuurlijk niet zelf maken.

Daarom is het zo belangrijk dat wij u duidelijk uitleggen wat hij of zij kan verwachten. Aan de hand van de foto laten we zien hoe de breuk loopt en wat de stand is in vergelijking met een gezonde pols. De mogelijkheden en risico’s van de verschillende behandelingen waaronder gips, spalk of een operatie worden besproken. Het is ook belangrijk om de consequenties van ‘het accepteren van de stand’ goed te bespreken. De uitkomsten en kennis delen we met u op zo tot een besluit te komen. Samen beslist u welke behandeling de voorkeur heeft. De expertise van de arts, de objectieve data die we hebben over resultaten en herstel én de wensen van de patiënt zorgen er samen voor dat u de beste behandeling in kunnen zetten.

Een malunion kan worden gecorrigeerd door een correctie-osteotomie van de pols. Dit betekent het opnieuw breken van de pols en in een goede stand zetten van de pols met plaat en schroeven. Soms moet er een bottransplantaat uit de arm of het bekkenkam worden bijgelegd. Dit is op zich een middelzware ingreep maar het kan bijzonder dankbaar zijn wanneer u veel polsklachten heeft na een breuk.

De operatie vindt plaats onder regionale (arm) verdoving (“plexus anesthesie”) van de arm met of zonder roesje. Je hoeft dus niet onder narcose. De arm is hierbij gevoelloos en je kunt de hele arm niet of nauwelijks bewegen.

 

Tijdens de operatie zal de handchirurg de pols vanuit de voorzijde of de achterzijde benaderen. Het spaakbeen wordt doorgezaagd en in de juiste positie gebracht waarna fixatie met plaat en schroeven. Dit materiaal is veelal van titanium. Maak je geen zorgen voor de beveiliging op het vliegveld; de plaat zal niet worden gedetecteerd. De plaat en schroeven kunnen in principe voor altijd in de pols blijven zitten. Na verloop van tijd is het bot genezen en verliest de plaat zijn functie. Mocht het nodig zijn, dan kan na 6-9 maanden worden overwogen om de plaat en schroeven er alsnog uit te halen.

Na de operatie krijgt u gipsspalk en een mitella. De operatiewond kan nog enige tijd pijnlijk zijn. U verblijft één dagdeel in de kliniek. Na de ingreep heeft u gedurende een aantal dagen gips om uw pols. Na 5-7 dagen komt u terug op de kliniek. U krijgt dan een afneembare spalk en kan beginnen met de eerste oefeningen. De pols is nog niet belastbaar maar de vingers en de pols mag wel voorzichtig bewogen worden.

Na ongeveer 6 weken kunt u stoppen met het dragen van de spalk, maar u blijft onder begeleiding van een handtherapeut verder oefeningen doen om uw pols weer lenig en sterk te krijgen. Na 3 maanden komt u op controle waar een rontgenfoto kan worden gemaakt om te kijken of het bot goed is genezen. U kunt rekenen op een revalidatieperiode van ongeveer 3-6 maanden.

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden.

Risico's na het corrigeren van een verkeerde stand van een polsbreuk (correctie-osteotomie) kunnen zijn dat het bot niet vastgroeit, dat het bot deels terugzakt, en dat de afwijking niet geheel gecorrigeerd kan worden. Ook bestaat er een kleine kans op dystrofie.

Als er na een ongeval, na een operatie, bij te strak gips of bij een zenuwbeklemming, pijn ontstaat die veel te heftig is en niet overeenkomt met de ernst van het letsel, en als deze pijn veel te lang blijft bestaan, kan er sprake zijn dystrofie. Dystrofie kan de normale genezing en het functieherstel enorm belemmeren. Dystrofie is een lastig probleem.Er zijn geen goed bruikbare testen om deze aandoening aan te tonen of uit te sluiten. De term 'dystrofie' wordt waarschijnlijk vaak ten onrechte gebruikt om onbegrepen klachten een plekje te geven. De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten, maar de klachten kunnen enorm verschillen. Een vroege diagnose verbetert het uiteindelijke resultaat.

Na een correctie-osteotomie krijgt u kortdurend gips en/of een afneembare spalk. Er moet direct geoefend worden onder begeleiding van een handtherapeut. Meestal merkt u meteen dat u de pols weer veel beter kunt bewegen.

Blijf niet lopen met klachten

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

Alle operaties vergoed

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.