Anesthesie

Anesthesie; verschillende soorten verdoving

Bij ons in de kliniek merken we dat mensen vaak banger zijn voor de verdoving of de narcose, dan voor de operatie zelf. Dat is niet nodig, want verdoving en narcose zijn tegenwoordig ontzettend veilig. Tijdens het zetten van de verdoving en tijdens de narcose word je heel goed in de gaten gehouden.

Bij sommige van onze behandelingen is een bepaalde vorm van verdoving (narcose, sedatie of regionale anesthesie) nodig, die wij anesthesie noemen. Door verbetering in bewakingsapparatuur en het gebruik van moderne geneesmiddelen is anesthesie zeer veilig. Voor de operatie maak je kennis met de anesthesioloog. Dit is de arts die zich heeft toegelegd op de verschillende vormen van anesthesie, de pijnbestrijding en intensieve zorg rondom de operatie. De anesthesioloog is op de hoogte van de ingreep die je zal ondergaan. Hij zal je vragen stellen over je gezondheid, medicijnen die je gebruikt en allergie voor bepaalde medicijnen of andere stoffen. Ook kijkt hij naar de door jou goed en volledig ingevulde vragenlijst. Zo krijgt de anesthesioloog een goede indruk over je gezondheidstoestand. Mensen waarbij de anesthesioloog te veel problemen verwacht, zullen voor hun eigen veiligheid in onze kliniek geweigerd worden. 

Verschillende soorten anesthesie

Er worden narcosemiddelen via het infuus in de bloedbaan ingespoten, waardoor je in slaap valt. Je merkt helemaal niets van de operatie. Zodra je in slaap bent gevallen kan de chirurg beginnen met de ingreep. De narcose duurt niet langer dan strikt noodzakelijk. Na de operatie ben je binnen korte tijd weer wakker.

Tijdens een sedatie val je geleidelijk in een lichte slaap. Het verschil met narcose is dat je door een gebalanceerde hoeveelheid slaapmiddelen en pijnstilling tijdens de ingreep steeds goed wekbaar bent, terwijl je toch ontspannen bent. Het grote voordeel bij uitgebreide sedatie is dat je snel na de ingreep fit bent en in staat bent om naar huis te kunnen gaan.

Bij plexus anesthesie wordt je arm verdoofd door de zenuwbundel (plexus) die naar de arm loopt, tijdelijk uit te schakelen. Dit gebeurt door inspuiting van een verdovingsmiddel rond de zenuwen, bijvoorbeeld via de oksel of in de hals.

Meer weten over anesthesie? Lees dan de blogpost, geschreven door een van onze anesthesiologen.

Veilig onder zeil

Neem contact op
Bel 088 778 52 03 Plan een intake