Als een gewricht plotseling zijwaarts kan worden gebogen na een ongeval, dan is er misschien een bandletsel. Bij de pols zijn aanhoudende pijn, abnormaal klikken en/of pijn bij opdrukken tekenen van mogelijk bandletsel. Veel voorkomende bandletsels aan de pols zijn SL-letsel en TFCC-letsel, bij de vingers zien we vaak luxatie, mallet finger of centrale slip letsel, en de duim kan een skiduim of reversed skiduim oplopen. Op deze afbeelding ziet u waar deze bandletsels zich bevinden.

Xpert Clinic is de specialist bij bandletsel

U kunt zelf ook enkele testen doen om te bepalen of er mogelijk bandletsel is. Twijfelt u over uw letsel? Neem dan contact op met Xpert Clinic.

Bandletsel test

Vinger uit de kom of ‘PIP luxatie’ wordt vaak veroorzaakt doordat er veel kracht in de lengterichting van de vinger komt, wanneer die zich in uitgestrekte positie bevindt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij balsporten waarbij de bal de top van de vinger raakt. Het PIP-gewricht, dat ligt tussen het tweede en derde vingerkootje, kan uit de kom schieten. Dat kan in drie richtingen gebeuren: het middelste kootje kan naar de rugzijde, de zijkant of de palmzijde van de hand verplaatsen. In eerste instantie is de vinger pijnlijk en treedt er zwelling op rondom het PIP-gewricht. Als de kootjes compleet naast elkaar staan, ziet de vinger er vervormd uit.

Een ski-duim is meestal het gevolg van ongelukje waarbij de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim ligt scheurt, verrekt of verslapt. De binnenzijde van het onderste duimgewricht is dan pijnlijk en gezwollen. Als het gewricht instabiel is, heeft u bovendien minder kracht in de duim. Daardoor kunt u bijvoorbeeld een pot niet meer opendraaien.
Soms is er een zwelling en/of verkleuring aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht te zien. De plek die het meest gevoelig is, is vaak met één vinger aan te wijzen.

Is er veel zwelling van hand of vinger te zien? En ontstaat er een bloeduitstorting? Ook dit zijn signalen dat er waarschijnlijk iets gebroken is.

De pijn is vaak maximaal over de plek van de breuk.

Twijfelt u over bandletsel

Xpert Clinic is specialist in de behandeling van handletsel. Twijfelt u over het herstel van uw letsel? Bel ons en maak een afspraak.

Contact