Helemaal recht krijgen van de vingers en de duurzaamheid hiervan het belangrijkst voor patiënten met de ziekte van Dupuytren

08 september 2016

Mensen met de ziekte van Dupuytren hebben de keuze tussen meer- en minder invasieve operaties met ieder zo zijn eigen voor- en nadelen. Na een ‘minimaal- invasieve’ behandeling, zoals naald aponeurotomie, kunnen mensen weer snel hun hand gebruiken. Na een invasievere techniek, zoals de open fasciëctomie, is de vinger na operatie meestal rechter en komt de kromstand minder snel terug. Nadeel is echter dat er grotere littekens zullen zijn en er een langer herstel na de operatie nodig is.

Hoe wegen mensen dergelijke voor- en nadelen van deze operaties tegen elkaar af en hoe kunnen artsen hier rekening mee houden? Een studie van Xpert Clinic, Erasmus MC en het Sint Franciscus Gasthuis onder 560 mensen die eerder behandeld waren voor de ziekte van Dupuytren vroeg patiënten behandelkeuzes te maken. Het bleek dat rechtheid van de vingers, littekens, de kans op complicaties, de kans op terugkeer van de ziekte allemaal een rol spelen bij de voorkeuren voor een operatie. Maar de rechtheid van de vingers en de snelheid waarin kromstand terug kan komen vonden patiënten belangrijker dan onder andere ernst van de littekens en duur van de revalidatie. Ook bleken de keuzes verschillend tussen patiëntgroepen. Mannen die met hun handen werken vonden bijvoorbeeld hoe snel de kromstand terug komt het belangrijkst.

Omdat mensen met de ziekte van Dupuytren sterk verschillen in de manier waarop zij de voor- en nadelen van operaties wegen, is het zaak hier tijdens het consult rekening mee te houden. De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen om in de spreekkamer samen met de patiënt keuzes te maken voor de juiste operatie. Daarnaast kan dit ook helpen om nieuwe behandelingen te ontwikkelingen die de belangrijkste uitkomsten voor patiënten optimaliseren.

Kan, H; de Bekker-Grob, E; van Marion, E.; van Oijen, G; van Nieuwenhoven, C.; Zhou, C; Hovius,S; Selles, R. Plastic and Reconstructive Surgery; 2016

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26710020

Gerelateerde aandoeningen

Dupuytren

Dupuytren

Bij deze ziekte ontstaan door vermeerdering van bindweefsel onder de huid strengen en knobbels. Symptomen bij de ziekte van Dupuytren zijn: kromstand van de vinger door vermeerdering van bindweefsel, harde knobbels in de handpalm, verminderd gevoel in de vingers.