Duimbasis slijtage, 5 jaar na de operatie nog steeds goede resultaten

27 oktober 2016

Duimbasis slijtage wordt bij bijna tweederde van alle mensen boven de 55 jaar gezien op röntgenfoto’s, en bijna een kwart van deze patiënten heeft daarbij ook klachten. Na heup- en knieartrose is duimbasis artrose de meest voorkomende vorm. Bij de ernstige vorm van artrose is niet alleen de duim aangedaan, maar breidt de artrose zich uit naar de pols. Voor deze patiënten is er nog onvoldoende uitgezocht of een dergelijke operatie ook zinvol is en welke operatie techniek dan het meest geschikt is en of de resultaten op de lange termijn niet verslechteren.

Onderzoekers uit het Erasmus MC hebben samen met Xpert Clinic aangetoond dat bij patiënten met een ernstige vorm van duimbasis artrose het verwijderen van het aangedane gewricht, in combinatie met een peesreconstructie ook op de lange termijn goede resultaten laat zien. De pijn daalt aanzienlijk, de functie van de hand neemt toe en de patiënten zijn tevreden. Vijf jaar na de ingreep blijkt dat de goede resultaten worden behouden, en dat de knijpkracht van patiënten zelfs nog verbeterd tussen 1 en 5 jaar.

In dit onderzoek werden ook nog eens twee verschillende technieken met elkaar vergeleken; bij 1 techniek werd gebruik gemaakt van een boorgat voor de peesreconstructie, bij de andere techniek werd een vlechtmethode gebruikt. Uit de studie is gebleken dat patiënten met een boorgat reconstructie iets sneller herstellen binnen 3 maanden, maar na een jaar en zeker na 5 jaar worden er geen verschillen meer gezien.

Gerelateerde aandoeningen

Duimbasis artrose

Duimbasis artrose

Slijtage aan het gewricht van de duim. Symptomen bij duimbasis artrose zijn: pijn bij elke beweging van de duim, pijnlijke duimbasis en muis van de hand, hevige pijn bij intensief gebruik van de duim.