Plexusanesthesie heeft duidelijke voordelen ten opzichte van algehele anesthesie.

01 september 2016

Wanneer een hand, pols, onderarm of elleboog geopereerd moet worden, kan de anesthesioloog kiezen voor Plexusanesthesie. Deze vorm van verdoving kan zowel in de oksel als in de hals worden toegediend. Pijnprikkels gaan via zenuwen in de onderarm, elleboog, bovenarm, oksel en hals naar het ruggenmerg en het hoofd en hier wordt in de hersenen de pijn bewust. Bij een Plexusanesthesie wordt de prikkelgeleiding tussen het operatiegebied en het hoofd tijdelijk uitgeschakeld door de inwerking van medicijnen die tijdens het prikken rondom de zenuwplexus worden ingespoten

Tijdens het prikken van de plexus en de operatie worden constant het hartritme, de bloeddruk en de zuurstofsaturatie in het bloed gemeten.

 1. De verpleegkundige zal starten met 3 ECG plakkers te plakken om het hartritme in de gaten te houden.Er wordt een klemmetje op de vinger geplaatst om het zuurstofgehalte te meten in het bloed.
 2. Om de bloeddruk te meten wordt er een bloeddrukband om de andere bovenarm geplaatst.
 3. Uit veiligheidsoverwegingen krijgt de patiënt ook een infuus aan de niet te opereren kant. Zo nodig kunnen dan medicijnen worden toegediend.
 4. De huid wordt ter hoogte van de hals of de oksel eerst ontsmet met alcohol. Daarna wordt er een koude gel opgebracht.
 5. Met behulp van een probe, verbonden met het echoapparaat, zoekt de anesthesioloog naar de plaats van de zenuwplexus.. Deze bevindt zich vaak rond een grote slagader.
 6. De anesthesioloog prikt een speciale plexusnaald door de huid en stuurt de naald naar de juiste plek om een deel van de verdoving in te spuiten.
 7. Een Plexusverdoving duurt 2,5 – tot 4 uur of 12 tot 24 uur. Dit is afhankelijk van het middel dat wordt gebruikt.

Plexusanesthesie heeft duidelijke voordelen ten opzichte van algehele anesthesie, de narcose:

 1. De patiënt blijft wakker en krijgt geen narcose. Hierdoor kan er nog overleg plaatsvinden tussen de handchirurg en de patiënt.
 2. De patiënt kan eventueel meekijken bij de operatie (in geval van een polsscopie).
 3. Er vindt goede doorbloeding plaats van de geopereerde plek met sneller wondherstel.
 4. De patiënt profiteert van een goede pijnstilling gedurende de eerste uren tot ongeveer 12 uur na de operatie, afhankelijk van het gebruikte medicijn.

Bekijk ook onderstaande animatie:

 

Terug naar overzicht