Chirurgen die vaker Dupuytren opereren hebben betere uitkomsten

13 september 2016

Patiënten die aan een koetsiershand behandeld worden door een chirurg die zulke ingrepen vaak uitvoert, zijn beter af dan patiënten die een chirurg krijgen die de ingreep minder vaak doet. Ze kunnen hun vingers na de ingreep verder strekken en hebben minder vaak een complicatie. Dat blijkt uit onderzoek van Xpert Clinic en Erasmus MC.

Een koetsiershand is een andere benaming voor de ziekte van Dupuytren. Patiënten krijgen kleine knobbels in de palm van de hand door het bindweefsel ontstaan. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat de vingers krom gaan staan en de patiënten een zogenoemde ‘koetsiershand’ krijgen. De ziekte Dupuytren is één van de meest voorkomende handaandoeningen met een geschat vóórkomen van 5%, oplopend tot 22% op latere leeftijd.  

Aan de studie hebben 16 chirurgen en 588 patiënten meegewerkt. De onderzoekers wilden weten of het aantal operaties dat een chirurg jaarlijks uitvoert, invloed heeft op de resultaten. Het verband is bekend bij ingewikkelde ingrepen. Een operatie aan een koetsiers hand is daarentegen een relatief laag-risico ingreep. Chirurgen die jaarlijks veel Dupuytren patiënten opereren, boeken betere resultaten.  

De resultaten van deze studie suggereren dat het loont voor chirurgen om het aantal mensen met de ziekte van Dupuytren dat zij zien en opereren te vergroten. Xpert Clinic richt zich op super specialisatie met een landelijk dekkend netwerk van specialisten. Tevens heeft Xpert Clinic een actief programma voor zorgverbetering en investeert veel tijd in het verder opleiden van hun chirurgen gedurende de gehele loopbaan.

Zhou, C;  Lingsma, H; Hovius, SER; Feitz, R;  et al. Surgeon volume and outcomes following Dupuytren’s disease surgery. FESSH abstract book; 2016

 

Terug naar overzicht

Gerelateerde aandoeningen

Dupuytren

Dupuytren

Bij deze ziekte ontstaan door vermeerdering van bindweefsel onder de huid strengen en knobbels. Symptomen bij de ziekte van Dupuytren zijn: kromstand van de vinger door vermeerdering van bindweefsel, harde knobbels in de handpalm, verminderd gevoel in de vingers.