Niet iedere patiënt wil altijd ‘helemaal beter’ worden

02 september 2014

Stel, u krijgt een vervelende aandoening die u beperkt in de dingen die u graag doet. U komt daarvoor bij een specialist terecht die niet een, niet twee, maar wel drie behandelopties heeft. Kiest u de behandeling met de grootste slagingskans, die met de minste pijn of liever de behandeling die u in staat stelt direct weer voor de halve marathon te gaan trainen? Een lastig dilemma!

Dankzij een nieuwe aanpak die shared decision making heet – 'samen beslissen’ – hebben patiënten tegenwoordig meer mogelijkheden om samen met de arts de meest passende oplossing te kiezen.

Daphne kon geen schaar vasthouden
Neem bijvoorbeeld Daphne, een meisje van 17 dat graag kapster wil worden. Door een aandoening aan haar duimen – hypermobiele duimen – kon ze amper een schaar vasthouden. Haar behandelend handtherapeut van Xpert Clinic, Rik van Houwelingen, somt op wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn: "Braces en spalken hebben geen zin als je kapster bent. Opereren kan, maar is in vijftig procent van de gevallen erg pijnlijk, de slagingskans is tachtig procent je verliest de flexibiliteit in je duim en je moet twee maanden revalideren. De derde mogelijkheid is fysiotherapie. In tien procent van de gevallen is dat erg pijnlijk en het heeft een slagingskans van vijfenzeventig procent ."

Fysio was de beste optie
Bovengenoemde gegevens zijn afkomstig uit de database 'Pulse' van Xpert Clinic. Zowel artsen als patiënten slaan hierin gegevens op, die geordend zijn in peer groups. Van Houwelingen:"Binnen elke peer group vind je veel overeenkomsten tussen patiënten. Dat maakte het voor Daphne zo fijn om te kiezen. Aardig wat patiënten gingen haar voor en ze kon zelf zien dat fysiotherapie bij velen goed uitpakte. Dus daar koos zij ook voor. Daphnes aandoening is niet weg, maar ze kan er heel goed mee leven. Ze zit inmiddels op de kappersschool."

Jaarverslag 2013
Bekijk hier het kwaliteitsjaarverslag 2013. U kunt hierin lezen over ons uitkomstenregistratiesysteem Pulse en de manier waarop wij daarmee omgaan. In dit jaarverslag komen alle zakken samen; u kunt lezen over de kant van de zorgverzekeraar, de kant van de patiënt en de kant van de wetenschapper.

Terug naar overzicht