Betere resultaten na Weilby voor duimbasis artrose

16 februari 2017

Duimbasis artrose is na slijtage van de knie en de heup het meest voorkomend. Het komt bij bijna 1 op de 6 vrouwen boven de 55 jaar voor, en bij 1 op de 12 mannen. De behandeling voor deze aandoening begint vaak met het dragen van een spalk in combinatie met handtherapie, maar als dit onvoldoende resultaat geeft, kunnen arts en patiënt samen kiezen voor een operatie. Er bestaat echter geen consensus over welke operatietechniek het beste werkt.

Uit een studie, uitgevoerd door het Erasmus MC en Xpert Clinic, bleek dat patiënten, waarbij het duimbasis gewricht wordt vastgezet (arthrodese), meer complicaties hebben dan patiënten die een Weilby operatie ondergingen, waarbij het aangedane gewricht wordt verwijderd en wordt vastgezet door middel van een peesreconstructie.

In 2014 werden de 1-jaars resultaten van deze studie gepubliceerd en onlangs werden de 5-jaarsresultaten gepubliceerd. Na 1 jaar was het al duidelijk dat er meer complicaties in de arthrodese groep (het vastzetten van het gewricht) bestonden, wat reden was om de studie te stoppen. Andere uitkomsten, zoals pijn en functie, konden niet worden beoordeeld vanwege te kleine verschillen. Na 5 jaar blijkt echter dat de patiëntengroep die een Weilby operatie onderging, nog steeds verbeteringen op het gebied van pijn en functie laat zien, terwijl de arthrodese groep stagneert. Deze verschillen zijn na 5 jaar wel aantoonbaar, en maken dat we nu kunnen vaststellen dat de Weilby ingreep aantoonbaar betere resultaten oplevert. Wel moet er een kleine kanttekening worden gemaakt. Omdat deze studie alleen is uitgevoerd bij vrouwen, kan in sommige specifieke gevallen de arthrodese nog steeds goede resultaten leveren. Het routine matig gebruik van de arthrodese bij deze aandoening is echter niet aan te raden.

Terug naar overzicht

Gerelateerde aandoeningen

Duimbasis artrose

Duimbasis artrose

Slijtage aan het gewricht van de duim. Symptomen bij duimbasis artrose zijn: pijn bij elke beweging van de duim, pijnlijke duimbasis en muis van de hand, hevige pijn bij intensief gebruik van de duim.