Het PIP-gewricht, dat ligt tussen het eerste en tweede vingerkootje, kan uit de kom schieten. We noemen dat PIP luxatie. Het PIP-gewricht kan in drie richtingen uit de kom schieten: Dorsaal (middelste kootje is verplaatst naar de rugzijde van de hand). Lateraal (middelste kootje is verplaatst naar de zijkant: links of rechts). Volair (middelste kootje is verplaatst naar de palmzijde van de hand) . In eerste instantie is de vinger pijnlijk en treedt er zwelling op rondom het PIP-gewricht. Als de kootjes compleet naast elkaar staan, ziet de vinger er vervormd uit.

Xpert Clinic is de specialist bij een vinger uit de kom

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij de behandeling van een vinger die uit de kom is. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over een vinger uit de kom

Het letsel wordt vaak veroorzaakt doordat er veel kracht in de lengterichting van de vinger komt, wanneer die zich in uitgestrekte positie bevindt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij balsporten waarbij de bal de top van de vinger raakt. Een volaire PIP luxatie is een zeldzame verwonding. Over het algemeen wordt dit letsel veroorzaakt door een draaibeweging in de lengterichting van een vinger die lichtelijk gebogen is, bijvoorbeeld wanneer u een vinger in een centrifuge steekt die nog niet uitgedraaid is.

Wanneer een vinger uit de kom schiet, kan dat op allerlei verschillende manieren schade aanrichten: de volairplaat en de ligamenten (gewrichtsbanden) kunnen uitrekken, gedeeltelijk of helemaal afscheuren, en er kan een botfragment afscheuren. De handchirurg zal de vinger nauwkeurig onderzoeken. Daarnaast zal er een röntgenfoto worden gemaakt om te kijken of er een botfragment is afgescheurd (dit beïnvloedt de therapie).

Zonder operatie

 • Gewrichtsbanden
  Indien de gewrichtsbanden zijn verstuikt of gedeeltelijk zijn afgescheurd, kunnen we de vinger spalken met zogenaamde 'buddy tape'. De verwonde vinger wordt dan vastgetaped aan een goede vinger. Daardoor beweegt de verwonde vinger mee met de handbewegingen. Tijdens de periode met buddy tape moet de gewrichtsband herstellen (de uiteinden zullen naar elkaar toegroeien). Er wordt al snel begonnen met handtherapie. Hoe sneller het gewricht weer wordt geoefend, des te kleiner de kans is dat het gewricht op lange termijn stijf wordt.

 • Volairplaat
  Ook wanneer de volairplaat volledig is afgescheurd, is een niet-chirurgische behandeling mogelijk. Het doel is in dit geval om de vinger in een stabiele positie te houden, waarbij toch snel met oefenen begonnen kan worden.

  Doordat de verwonding is ontstaan door overstrekking, krijgt u een spalk die ervoor zorgt dat u de vinger niet helemaal kunt strekken maar wel kunt buigen. Deze 'extensie blokkerende spalk' moet u gedurende drie tot vier weken dragen. In deze periode moet de volairplaat naar elkaar toe groeien.

  In sommige gevallen kan de volairplaat bij volledige afscheuring in het gewricht terecht komen. In dat geval moet er een operatie plaatsvinden.

 • Gewrichtsbanden én volairplaat
  Wanneer zowel de gewrichtsbanden als de volairplaat beschadigd zijn, krijgt u een combinatie van bovenstaande behandelingen: buddy tape én een extensie blokkerende spalk.

Met operatie

Wanneer de gewrichtsbanden en/of de volairplaat ernstig beschadigd zijn of wanneer de niet-chirurgische therapie niet effectief blijkt te zijn, moet u geopereerd worden. Bij deze ingreep zullen de gewrichtsbanden en/of de volairplaat hersteld worden. Voor meer informatie over deze operaties kunt u kijken bij Skiduim en volairplaat reïnsertie.

Zonder operatie

Ondanks adequate therapie kan het zo zijn dat niet het gewenste effect wordt bereikt: het gewricht blijft instabiel. In dit geval moet u alsnog een operatie ondergaan.

Met operatie

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden.

Specifiek voor deze ingreep geldt dat de volairplaat en/of de gewrichtsbanden te strak of juist te los worden gezet. Dit heeft consequenties voor de stabiliteit en beweeglijkheid van het gewricht.

Zonder operatie

Indien de niet chirurgische behandeling effectief is ziet u verbetering in 3 tot 6 weken. U draagt eerst de extensie blokkerendespalk waardoor de vinger wél geheel kan buigen, maar niet geheel kan strekken.

Na 3 tot 4 weken moet het gewricht voldoende hersteld zijn om de spalk te kunnen verwijderen en kan er gestart worden met strekoefeningen van de vinger. Onze handtherapeuten zullen u daarbij begeleiden.

Verwondingen aan het PIP-gewricht blijven voor een lange tijd gezwollen. Over het algemeen blijft het gewrichtje altijd wat dikker dan voor de verwonding door littekenvorming gedurende het herstelproces. Na ongeveer een jaar heeft het gewrichtje de omvang bereikt die vanaf die tijd nagenoeg gelijk blijft.

Is een operatie niet nodig maar bent u geholpen met handtherapie dan helpen wij u graag met het vinden van de beste handtherapeut. Wij werken nauw samen met handtherapiepartners. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd

Met operatie

Postoperatief krijgt u voor een periode van 3 weken een spalk aangemeten om de reconstructie te laten genezen. Na deze periode kan er worden gestart met oefentherapie bij een van onze handtherapeuten. Deze therapie zal tot ongeveer 2,5 maand na de ingreep worden voortgezet, hierna kunt u zelfstandig dooroefenen.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

 

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Blijf niet lopen met klachten

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.