Het PIP gewricht is het scharniergewricht dat zich iets onder het midden van uw vingers bevindt. Vanaf uw vingertop gezien is het PIP gewricht het tweede gewricht; het zijn de knokkels waarmee u op een deur klopt. Het PIP gewricht kan slijten of beschadigen door artrose (ouderdomsslijtage), posttraumatische artritis (slijtage als gevolg van letsel waarbij kraakbeen niet goed genezen is), reumatoïde artritis (een ziekte die het kraakbeen beschadigt) of door een ongeval. Wanneer één of meerdere PIP gewrichten niet meer functioneren, kunnen ze vervangen worden door een prothese.

Xpert Clinic is de specialist bij PIP slijtage

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij de behandeling van een PIP slijtage. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over PIP Slijtage

Tijdens een operatie wordt het beschadigde gewricht vervangen door een prothese. Voor een goed herstel is het belangrijk dat u al enkele dagen na de ingreep start met fysiotherapie.

De implantanten:

pip_implant.gif

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. Het resultaat op de pijn is redelijk goed voorspelbaar. Het resultaat op de beweeglijkheid is dat veel minder. De beweeglijkheid na een operatie is beter naarmate de beweeglijkheid beter was voor de operatie.

Week 0 t/m week 4

De eerste weken na de operatie krijgt u therapie om uw vinger zo snel mogelijk goed beweeglijk te maken. U begint met onbelaste actieve oefentherapie. Belangrijk: oefenen mag geen pijn doen! Vanaf week 3 gaat u functionele grepen oefenen, zoals de cilindergreep. Het litteken moet u regelmatig masseren om verklevingen te voorkomen. De eerste weken draagt u een spalk om de strekpees in de vinger te beschermen. Verder krijgt u adviezen om de vorming van oedeem (vochtophoping) tegen te gaan.

Week 5 t/m week 8

U gaat door met littekenmassage, oedeempreventie en oefentherapie. Langzaamaan leert u uw vinger opnieuw functioneel te gebruiken, maar nog zonder uw vinger zwaar te belasten. De desbetreffende vinger wordt gesteund door de naast gelegen vinger door middel van een buddystrip. Ook gaat u starten met gedoseerde krachtsoefeningen. In overleg met de plastisch chirurg wordt de strekspalk afgebouwd.

Week 9 t/m week 12

U gaat nog door met fysiotherapie tot tien of twaalf weken na de operatie. De therapeut zal u stimuleren uw hand steeds meer te gaan gebruiken in het dagelijks leven. Daarnaast starten we met het nabootsen van eventuele werksituaties. Indien nodig krijgt u een dynamische spalk en een rustspalk.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Blijf niet lopen met klachten

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.