Een Mucoïd Cyste is een goedaardige ganglion (met geleiachtige vloeistof gevulde verdikking van de peesschede). Een Mucoïd Cyste zit op het laatste gewrichtje van de vinger of rond het nagelbed. Deze cysten komen vaker op oudere leeftijd voor, en vaker bij vrouwen (70%) dan bij mannen. Een Mucoïd Cyste kan de volgende klachten geven: er kan een chronische vloed van gelei uit de cyste komen, de cyste of het onderliggende gewrichtje kan ontsteken, de cyste kan pijn doen en grote cysten kunnen u zelfs belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden.De cysten kunnen in één keer ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen. In sommige gevallen ontstaan er eerst groeven in de nagel, na een half jaar kan er dan op de aangedane vinger een Mucoïd Cyste ontstaan.

Xpert Clinic is de specialist bij een Mucoïd Cyste

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij de behandeling van een mucoïd cyste. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over een Mucoïd Cyste

De exacte oorzaak van deze aandoening is niet bekend. Vaak worden op een röntgenfoto aanwijzingen voor slijtage van het gewrichtje gevonden. Meestal zit er aan de basis van het bultje een haakvormige afwijking van het bot.

De cyste wordt dus waarschijnlijk veroorzaakt door slijtage van het onderliggende gewrichtje in combinatie met het omliggende steunweefsel. Hierdoor kan er een lek optreden van gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof hoopt zich op vlak onder de huid en vormt zo een Mucoïd Cyste.

Een Mucoïd Cyste is een solitaire, rond-ovale, elastisch aanvoelende zwelling die één tot vijftien millimeter groot kan zijn. De cyste bevat een gelatineachtige vloeistof die helder tot gelig van kleur is. De cyste komt het meest voor op de wijs- en middelvinger van de dominante hand. Soms is de nagel van de aangedane vinger gegroefd.

Naast lichamelijk onderzoek door de plastisch chirurg is er vaak geen aanvullend onderzoek nodig. In een aantal gevallen kan er een röntgenfoto gemaakt worden. Op deze foto worden dan vaak afwijkingen gezien die worden veroorzaakt door slijtage van het gewrichtje.

Zonder operatie

De geleiachtige vloeistof kan door middel van een naald worden weggezogen.

Met operatie

Heeft u last van pijn, terugkerende infecties of een blijvende lekkage van vloeistof uit de cyste, dan is een operatie te overwegen. De operatieve ingreep kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd. De vinger wordt middels twee prikken aan de basis verdoofd waarna u een manchet rondom de bovenarm krijgt. Dit manchet wordt gedurende de ingreep opgepompt waardoor er geen bloed in het operatiegebied kan komen.

Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd, steriel afgedekt en maakt de plastisch chirurg een snede ter plaatse van het gewrichtje dan wel het nagelbed.

De cyste wordt opgezocht waarna deze inclusief de steel, die tot in het gewrichtje loopt, wordt verwijderd. Als dat nodig is wordt het gewrichtje schoongemaakt en de eventueel aanwezige haakjes (osteofyten) aan het bot verwijderd. Hierna wordt de wond met hechtingen gesloten.

Zonder operatie

De kans dat de cyste (snel) terugkomt is vrij groot (65-67%). Daarnaast is er een kans op infectie. Naast een ontsteking van het weefsel direct onder de huid kan er een ontsteking optreden van het onderliggende gewrichtje. De kans bestaat dat het gewrichtje daardoor schade oploopt, waardoor u de vinger minder goed zult kunnen gebruiken.

Met operatie

De kans dat de cyste terugkomt is klein (3-12%). Wel kan er een standsafwijking van het gewrichtje optreden, waardoor er een functiebeperking ontstaat. Ook kan er een functiebeperking ontstaan door het ontsteken van het gewrichtje. Tevens kunnen er andere nagelafwijkingen ontstaan. Verder is er kans op blijvende zwelling, stijfheid en pijn.

Zonder operatie

Na het leegzuigen van de cyste krijgt u een pleister over de insteekopening. Let op een goede hygiëne tot het wondje volledig gesloten is, om een infectie te voorkomen. U mag de vinger normaal bewegen.

Met operatie

Na de operatie krijgt u een verbandje om de vinger, let erop dat het verband niet nat wordt! Na drie dagen mag u het verband zelf verwijderen. Hierna mag de wond wel nat worden, maar u mag niet met de vinger in water weken.

De hechtingen worden na tien tot veertien dagen in de kliniek verwijderd.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Blijf niet lopen met klachten

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.