Na een amputatie van een vinger kan er om cosmetische of praktische redenen gekozen worden voor een handversmalling. Bij deze operatie wordt het gat dat in de hand ontstaat als er een vinger is geamputeerd, gesloten. Naast het overduidelijke cosmetische aspect, is het missen van een vinger onhandig omdat kleine voorwerpen zoals bijvoorbeeld wisselgeld tussen de overgebleven vingers door vallen. Een handversmalling is, als hij goed wordt uitgevoerd, nagenoeg onopvallend. Meestal kijkt men eroverheen en ziet men niet dat er een vinger ontbreekt.

Xpert Clinic is specialist bij een handversmalling

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij een handversmalling. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over een handversmalling

Voor er wordt besloten tot een handversmalling zal bekeken worden welke functie de hand moet hebben in het dagelijks leven. Een handversmalling leidt namelijk tot een minder krachtige greep. Met name bij timmeren en zwaar handwerk is dit nadelig. In dat geval is het beter om geen versmalling te doen.

Wanneer de wijsvinger, ringvinger of pink is geamputeerd, wordt er gekozen voor het weghalen van de straal (straalamputatie). Dat wil zeggen dat het middenhandsbeentje van de ontbrekende vinger wordt verwijderd. De overgebleven vingers komen daardoor weer tegen elkaar aan te liggen.

Als de middelvinger is geamputeerd is het meestal beter om een zogenaamde straaltranspositie te doen. Hierbij wordt het middenhandsbeentje van de wijsvinger doorgezaagd en door middel van een plaat en schroeven bevestigd op het middenhandsbeentje van de middelvinger.

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden.

Bij een straaltranspositie kan het bot niet aan elkaar groeien. In dat geval is een tweede operatie nodig. De zenuwen van de geamputeerd vinger worden teruggelegd. Hierbij kan een neuroom ontstaan en kunnen de littekens gevoelig zijn.

Er wordt zo snel mogelijk gestart met handtherapie om de functie te optimaliseren.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘Mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Overweegt u een handversmalling

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.