Een ganglion is een zwelling die vaak voorkomt op de bovenkant of onderkant van de pols maar soms ook op de vingers. Een ganglion is te herkennen aan een kleine, stevige, gevoelige massa die voelbaar is in de plooi aan de basis van de vinger. Een ganglion geeft niet altijd klachten. Soms voelen patiënten tintelingen in de aangedane vinger, omdat het ganglion op de zenuw drukt. Verder kan er sprake zijn van bewegingsbeperking, pijn of zwakte van de vinger. Een ganglion kan plotseling ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen. Het kan ook gebeuren dat het ganglion spontaan verdwijnt of stuk barst. Soms bestaat er naast het ganglion een triggerfinger.

Xpert Clinic is de specialist bij een ganglion

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij een ganglion. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Meer over een ganglion

Een ganglion komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen - in ongeveer 70% van de gevallen gaat het om een vrouw. Zo'n 10% van de patiënten geeft aan dat zij een trauma aan de aangedane vinger hebben doorgemaakt. Er bestaat geen relatie tussen het ontstaan van het ganglion en het beroep van de patiënt. Wat de precieze oorzaak is van het ontstaan van een ganglion is nog niet duidelijk, maar een lokale irritatie lijkt een grote rol te spelen.

Een ganglion is goed te voelen als een kleine (3-8 mm) stevige massa. De arts zal tevens lichamelijk onderzoek verrichten om te kijken of er ook sprake is van een triggerfinger. Naast lichamelijk onderzoek is er geen aanvullend onderzoek nodig. Soms wordt een echo verricht om een andere diagnoses uit te sluiten.

Zonder operatie

De geleiachtige vloeistof kan door middel van een naald worden weggezogen.

Met operatie

Heeft u last van pijn, zwakte van de vinger en tintelingen in de vinger, dan is een operatie te overwegen. De operatieve ingreep kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd.

De vinger wordt middels prikken aan de basis verdoofd waarna de patiënt een manchet rondom de bovenarm krijgt. Dit manchet wordt gedurende de ingreep opgepompt waardoor er geen bloed in het operatiegebied kan komen.

Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd, steriel afgedekt en maakt de plastisch chirurg een snede onder de vinger. De ganglion wordt opgezocht waarna deze inclusief de steel wordt verwijderd. Hierna wordt de wond met hechtingen gesloten.

Zonder operatie

Bij deze behandelmethode is de kans groot dat de ganglion terugkomt. Daarnaast is er kans op infectie; naast een ontsteking van het weefsel direct onder de huid kan er een ontsteking optreden van het onderliggende gewrichtje. De kans bestaat dat het gewrichtje daardoor schade oploopt, waardoor u de vinger of pols minder goed zult kunnen gebruiken. 

Met operatie

Bij deze behandelmethode is de kans dat de ganglion terugkomt nihiel, maar indien de ganglion niet in zijn geheel kan worden verwijderd is de kans op terugkeer 50%.

Tijdens de operatie kan een zenuw beschadigd worden. Is dit het geval, dan wordt dit tijdens de ingreep direct hersteld.

Zonder operatie

Na het leegzuigen van het ganglion krijgt u een pleister over de insteekopening. Let op een goede hygiëne tot het wondje volledig gesloten is, om een infectie te voorkomen. U mag de vinger of pols normaal bewegen.

Met operatie

Na de operatie krijgt u een verbandje om de vinger of pols, let erop dat het verband niet nat wordt! Na drie dagen mag u het verband zelf verwijderen. Hierna mag de wond wel nat worden, maar u mag niet met de vinger in water weken. De hechtingen worden na tien tot veertien dagen in de kliniek verwijderd

Handtherapie

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd..

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Blijf niet lopen met een ganglion

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak direct een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.