Het basisgewricht van de duim is heel mobiel, en dat maakt het mogelijk om de duim op veel verschillende manieren te bewegen. Het gewricht heeft een relatief slap gewrichtskapsel en bandapparaat en kan dus vrij makkelijk instabiel worden. U merkt dat doordat de duim regelmatig 'uit de kom' schiet. Soms wordt de duim zo instabiel dat u dingen niet goed meer kunt vasthouden. Duimbasisinstabiliteit geeft een pijn die lijkt op die van duimartrose; de pijn zit onder aan de duimmuis.

Xpert Clinic is de specialist bij duimbasisinstabiliteit

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij duimbasisinstabiliteit. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Informatie over duimbasisinstabiliteit

Duimbasisinstabiliteit ontstaat meestal door een aangeboren slapte van de banden of gewrichten in combinatie met een trauma of het uit de kom schieten van de duimbasis.

Bij het onderzoek wordt gekeken hoe instabiel de duim is. Ook wordt er gekeken of er al gewrichtsslijtage is.

Spalken

Het spalken van de duim is geen permanente oplossing; langdurig gebruik geeft spierzwakte en vervolgens meer instabiliteit. Soms kunnen spalken echter een goede aanvulling zijn, bijvoorbeeld wanneer de duim net uit de kom is geweest of ter overbrugging naar een operatie.

Opereren

Door middel van een 'stabilisatie plastiek' kan het duimbasisgewricht weer gestabiliseerd worden. Bij deze procedure wordt een gedeelte van een buigpees van de pols of van de strekpees gebruikt om een nieuwe band te maken aan de duimbasis. Hiervoor wordt er een gaatje door het eerste botje van de duim geboord. Vervolgens wordt de pees door het boorgat getrokken, vast gemaakt aan de strekpees en onder zichzelf door gevlochten. Zo ontstaat een nieuwe stevige band die het basisgewricht van de duim goed op zijn plaats houdt.

cmc1stabilisatie.jpg

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden.

Soms is de bandplastiek te los en kunnen er klachten optreden. Maar over het algemeen krijgt u weer een goed belastbare, stabiele en pijnvrije duim met deze ingreep.

Na de operatie draagt u ongeveer drie weken een gipsspalk. Daarna krijgt u een afneembare spalk van de ergotherapeut. Soms moet er nog een klein metalen pinnetje verwijderd worden dat het gewricht tijdelijk op de goede plek gehouden heeft. Dit gebeurt poliklinisch onder een plaatselijke verdoving.

U krijgt fysiotherapie om uw hand weer goed te leren gebruiken. Tot week zes mag de spalk alleen af voor het oefenen. Daarna draagt u de spalk alleen nog ter bescherming tot week twaalf. Bij sport en zwaar handwerk draagt u de spalk tot één jaar na de operatie.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Blijf niet lopen met duimbasisinstabiliteit

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.