Het Cubital Tunnel Syndroom geeft pijn rond de elleboog en de onderarm, die kan uitstralen naar de ringvinger en pink. Het kan ook een doof gevoel geven in deze vingers. Vaak is sprake van een verminderde kracht in de hand.

Xpert Clinic is de specialist bij cubital tunnel syndroom

U wordt direct geholpen door artsen en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen. De operatieve ingrepen worden gedaan door onze handchirurgen, die zich helemaal hebben toegelegd op aandoeningen aan hand en pols. Voor revalidatie kunt u terecht bij onze handtherapeuten. Zij begeleiden u bij gerichte oefeningen, maken spalken op maat en zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt.

We vertellen u op deze pagina hoe we te werk gaan bij cubital tunnel syndroom. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Informatie over cubital tunnel syndroom

We kennen allemaal het gevoel van het telefoonbotje, wanneer we de elleboog stoten. Dit gevoel ontstaat doordat de ulnaris zenuw wordt geraakt. Het geeft een korte maar felle pijnscheut die uitstraalt tot in de hand.

Deze zenuw ligt hier heel oppervlakkig en spant op over het uitstekende bot van de bovenarm wanneer u de elleboog buigt. Op precies deze plek kan de ulnaris zenuw ook beklemd raken. We noemen dat het Cubital Tunnel Syndroom.

Het Cubital Tunnel Syndroom kan ontstaan door het te vaak strekken van de elleboog waardoor de zenuw teveel wordt opgerekt. Ook kan het zijn dat de zenuw niet goed door de groef in het bot loopt en klemt. Soms ontstaat het na een gebroken arm, wanneer de onderarm een iets andere stand heeft gekregen.

De arts doet een lichamelijk onderzoek en een elektrisch spieronderzoek (EMG).

De arts zal u uitleggen hoe u druk van buitenaf zoveel mogelijk kunt voorkomen. Verder kunnen ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's) en een spalk worden voorgeschreven.

Wanneer bovenstaande niet helpt, kan er geopereerd worden. Daarbij worden alle mogelijke punten van beklemming van de zenuw weggehaald (decompressie).

Soms is het nodig om het uitstekende botje aan de binnenkant van de elleboog te verwijderen. De zenuw wordt dan verplaatst zodat die niet meer opspant bij het buigen van de elleboog. In 80-90% van de gevallen treedt er verbetering op van de klachten na een decompressie. Het gevoel kan nog tot twee jaar na de operatie verbeteren.

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, weefselversterf, narcoseproblemen, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden.

Bij operaties voor het Cubital Tunnel Syndroom kan een doof gevoel aan de binnenkant van de onderarm optreden, omdat er kleine zenuwtakjes beschadigd kunnen worden.

Soms houdt u last van blijvende gevoelsstoornissen in de arm en hand, of van een blijvend verminderde kracht en spierverzwakking (vooral bij een langer bestaande zenuwbeklemming).

In het algemeen moet u de elleboog één tot drie weken onbelast oefenen. Daarna wordt de belasting geleidelijk opgevoerd. Draag liever geen mitella of leun niet langdurig op gebogen ellebogen.

Wanneer er een mediale epicondylectomie is verricht duurt het iets langer voor de kracht kan worden opgebouwd.

Tijdens ons spreekuur helpen wij patiënten meteen met handtherapie. Hiervoor werken we nauw samen met het handencentrum in de nabije omgeving. Vóór de ingreep krijgt u al uitleg over de therapie en kunt u de keuze maken of u therapie wilt volgen na de operatie. Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Blijf niet lopen met cubital tunnel syndroom

Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Xpert Clinic?

Er zijn in Nederland maar weinig plastisch chirurgen die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van hand- en polschirurgie. De chirurgen van Xpert Clinic hebben deze specialisatie wél. Onze specialisten hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. En dat biedt u de zekerheid dat u altijd de juiste behandeling krijgt.

artsen.png

Gespecialiseerde zorg

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door een zeer ervaren en specialistisch team.

wachtlijst.png

Korte wachttijden

Bij Xpert Clinic kunt u snel terecht voor een eerste consult. Wij staan altijd voor u klaar!

zorgverzekeraar.png

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen die u ondergaat bij de artsen van Xpert Clinic worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed.

24bellen.png

Altijd bereikbaar

Xpert Clinic heeft een Informatiecentrum waar speciaal opgeleide medewerkers u te woord staan.