Mevr. Kopetzky

Mevr. Kopetzky

"Mevr. Kopetzky bleef na haar eerste polsoperatie klachten houden. Drs. Nicoline de Haas herstelde haar beschadigde TFCC."

Mevr. Kopetzky (38): “Anderhalf jaar geleden ben ik gevallen toen ik het vuilnis buiten wilde zetten – het was net een dag glad. Op foto’s in het ziekenhuis was te zien dat de radiuskop scheef stond en was gebroken. In eerste instantie is de breuk gezet, gespalkt en daarna gegipst, maar helaas is de kop scheef vastgegroeid. Dat moest met een operatie hersteld worden. Na negen maanden fysiotherapie bleef ik toch pijn houden. De fysiotherapeut vermoedde een probleem met de TFCC, een soort meniscus van de pols die zorgt voor stabiliteit. De chirurg vermoedde ook TFCC letsel en omdat deze aandoening niet zo vaak voorkomt vond hij het verstandig dat ik hiervoor naar een specialist zou gaan en zo kwam ik bij Xpert Clinic uit.

Het consult bij drs. Nicoline de Haas verliep heel prettig. Je weet direct wat er aan de hand is en wat het plan van aanpak wordt. De diagnose was heel duidelijk: de instabiliteit in mijn pols was zodanig dat het alleen het TFCC kon zijn. Ik moest dus opnieuw geopereerd worden.

Ik kon vrij snel terecht voor de ingreep, maar heb ervoor gekozen die even uit te stellen. Dat was heel fijn, dat ik de keuze en de tijd kreeg om het goed in te plannen. De eerste keer had ik geen idee wat me te wachten stond, deze keer kon ik veel beter overzien wat er ging gebeuren. Zo’n operatie is heel technisch en complex en daarna ben je 6 tot 12 maanden onder de pannen. Het hersteltraject is lang, de fysiotherapie intensief, dat gaat dus veel tijd kosten. Ook heb ik deze keer van tevoren elastische veters in mijn schoenen gedaan en grotere kleding gekocht waar ik zelfs met een flinke gipsarm in kon.

De ingreep zelf is prima verlopen. Ik ben zelf verpleegkundige en kan dus goed vergelijken met hoe het in een ziekenhuis gaat. Zo’n kliniek heeft een andere setting, je gaat er relaxter aan toe. Je wordt goed begeleid in een rustige omgeving, en daardoor ga je anders de operatie in. Ik was gewoon wakker tijdens de ingreep en heb nog wat dingen kunnen vragen, drs. De Haas gaf uitleg over wat ze deed. Ze gaf tijdens de operatie al aan dat ik flink wat napijn zou kunnen krijgen. Daarvoor kreeg ik direct medicatie mee naar huis. Fijn, want dan kun je anticiperen.

Wat mij tegenviel is dat ik door de spalk heel slecht geslapen heb. Pas na 10 weken mogen ze testen hoe het herstel verloopt en tot die tijd ben je heel erg beperkt. Dat kun je van tevoren niet bedenken. Gelukkig was de begeleiding van de fysiotherapeut heel goed. Je hebt echt iemand nodig die gespecialiseerd is en weet hoe het werkt, en daarbij ook regelmatig contact heeft met de arts. Die samenwerking is heel belangrijk en die is bij Xpert Clinic echt super geregeld.

Ik ben er nog niet, maar in het dagelijks leven kan ik weer de dingen doen die ik moet doen. De verwachting is dat ik bijna helemaal herstel maar er kan wel een beperking blijven, daar is de chirurg heel duidelijk over geweest. Toch ben ik heel positief over dit hele traject. Uiteindelijk is de instabiliteit opgelost. Mensen die zo’n operatie moeten ondergaan zou ik willen zeggen: realiseer je dat het veel tijd gaat kosten. Het is een pittig en intensief traject en je moet hard werken. Je kunt echt niet na een paar weken weer aan het werk. Maar als je weet wat je kunt verwachten en je krijgt een goede begeleiding, dan is het dat zeker waard.”