Mevr. Dijkstra (1)

Mevr. Dijkstra

"Bij een val van een krukje brak mevrouw Dijkstra haar pols. En daarna ging helaas alles fout…"

Mevrouw Dijkstra: “Ik stond midden in de nacht, slaperig en in het donker, op een krukje om de ventilator uit te zetten toen ik viel. Ik belandde op mijn pols. Als verpleegkundige zag ik meteen dat die gebroken was. In het ziekenhuis werd mijn pols in het gips gezet, maar daarna was op de röntgenfoto te zien dat het niet helemaal goed zat. Een week later ben ik geopereerd door de traumachirurg. Toen ik na een paar dagen terug ging omdat ik heel veel pijn had, bleek er een schroef afgebroken te zijn. De chirurg die ik vervolgens zag, zei: u mag blijven, we gaan opnieuw opereren. En daar is het fout gegaan. Hij heeft het te wild en te snel gedaan, ik heb er tijdens de ingreep nog wat van gezegd zelfs. Een week later bleken álle schroeven gebroken. Ik moest dus weer onder het mes. En toen werd duidelijk dat ook de carpaal tunnel niet goed was opengelegd tijdens de eerdere ingreep, dat moest dus ook over.

Dr. Brouwers, de revalidatiearts van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht waar ik therapie volgde, heeft me toen naar Xpert Clinic in Zeist gestuurd. Drs. Feitz heeft vervolgens mijn pols opengemaakt. Dankzij de eerdere operaties en de problemen die daaruit voorkwamen, bleken mijn botten nu te kort geworden om nog te kunnen repareren. Er is dus onder narcose een stuk bot uit mijn heup gehaald dat drs. Feitz vervolgens in mijn pols heeft gezet. In een volgende operatie heb ik een kunstgewrichtje aan de linkerkant van mijn pols gekregen. Daarna volgde er een intensief revalidatieproces in De Hoogstraat. Je krijgt daar het hele pakket: fysiotherapie, ergotherapie, maatschappelijk werk, psycholoog en een arts werken er samen in een multidisciplinair team. De samenwerking met Xpert Clinic is prima, dr. Brouwers is zelfs met me mee geweest naar de afspraak met drs. Feitz. Dat was heel fijn.

Eén stom ongelukje en je bent volledig uit de running. Ik kon mezelf niet aankleden, geen veters strikken, niet fietsen of autorijden. Ik ben er ruim een jaar mee bezig geweest en sinds vier maanden ben ik eindelijk weer pijnvrij. In principe kan ik alles weer. Ik doe veel vrijwilligerswerk, onder andere in een hospice, bij de Voedselbank en met vluchtelingen en daarbij komt ook veel fysiek werk kijken. Ik ben zo blij dat ik dat allemaal weer kan! Wel moet ik opnieuw ontdekken waar mijn grenzen liggen. Laatst had ik te zwaar getild en kreeg ik weer last van mijn pols. Dr. Brouwers stuurde me direct weer terug naar De Hoogstraat voor therapie…

Ik zeg nu tegen iedereen die iets aan zijn hand of pols heeft: ga direct naar Xpert Clinic. Je pols is zó complex en door de fout van die ene chirurg ben ik er onnodig heel lang zoet mee geweest. Mijn casus is in het ziekenhuis nog besproken en nu is het protocol aangepast: de traumachirurg mag 1x opereren, daarna worden patiënten doorverwezen naar een specialist. Ik heb er zelf helaas niets meer aan, maar hopelijk zijn patiënten ná mij ermee geholpen."