Triggerfinger

De triggerfinger, ook wel tenosynovitis stenosans of hokkende vinger genoemd, is een aandoening die veel voorkomt. U heeft een triggerfinger als de vinger alleen met moeite gestrekt kan worden en dan met een schok(je) recht komt. Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis. Bij een triggerfinger is er sprake van een zwelling door een ontsteking in een van de buigpezen van de vingers.

Triggerfinger komt voornamelijk bij vrouwen voor in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. De meest aangedane vingers zijn de ringvinger en de duim. De wijsvinger en de pink zijn nagenoeg nooit aangedaan. Tiggerfinger komt vaak voor in combinatie met het carpaal tunnel syndroom en vice versa.

Bij Xpert Clinic wordt u behandeld door ervaren specialisten.

Behandeltraject

naar boven

Oorzaak

Voorafgaand aan de symptomen van de triggerfinger is er altijd sprake geweest van een ontsteking van de  peesschede. De buigpees kan daardoor niet soepel meer bewegen waardoor u uw vinger niet makkelijk kunt strekken.

Meestal bestaat er een  zwelling van de pees ver van de peesschede, de disbalance tussen de omvang van de pees en het volume van de peesschede (fibro-ossale tunnel) zorgt ervoor dat de pees niet soepel glijdt. Hierdoor ontstaat het zogenaamde triggering. De pees blijft hangen waardoor buigen en strekken moeilijk verloopt. In ernstige gevallen staat de vinger in flexistand en is strekken alleen passief mogelijk.

Een triggerfinger kan ontstaan na een zware inspanning, maar in veel gevallen is de oorzaak niet te achterhalen. Vaak is het zo dat u zich niet meldt bij de kliniek ten tijde van de ontsteking. Door het ontzien van de vinger is de ontsteking vaak tot rust gekomen en heeft u een relatief pijnloze triggerfinger. In sommige gevallen is de ontsteking en de mechanische triggering zo heftig dat uw vinger in een vaste flexie stand staat. Tevens staat vast dat een Triggerfinger vaker voorkomt bij mensen met reuma en suikerziekte (diabetes). 

naar boven

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het consultgesprek en het lichamelijk onderzoek. Er is sprake van het ´op slot zitten´ van de vinger. Wanneer u gevraagd wordt de hand te openen en te sluiten kan dit niet. Het makkelijk en pijnloos bewegen van de aangedane vinger sluit het aanwezig zijn van een triggerfinger uit. Verder voelt de arts de flexorpezen en kijkt hij of hier sprake is van pijn en zwelling.

Het kan zijn dat de pijn verergert bij het strekken van de pees in extensie of bij het isometrisch buigen. Verder kan er sprake zijn van knappen of het vastzitten van de vinger. Dit is afhankelijk van het moment van de dag en hoe lang de symptomen al aanwezig zijn.

naar boven

Behandeling

Triggerfinger kan op diverse manieren worden behandeld. Wij kiezen altijd voor de minst ingrijpende manier. Als bijkt dat de triggerfinger verband heeft met een bepaalde handeling, dan beginnen we met het mijden van deze handeling. Ook kunnen ontstekingsremmers of een spalk uitkomst bieden. Op het moment dat de klachten langer dan zes maanden bestaan voldoet een spalk echter niet om de klachten te laten verdwijnen.

De meest gebruikte behandelmethode is een injectie met een lang werkend corticosteroid. Dit gebeurt direct bij het eerste kliniek bezoek. Deze injectie is enigszins gevoelig maar u bent daarna meestal binnen enkele dagen van de klachten af.

Injectie in de aangedane peesschede geeft een lange termijn genezing in 60 tot 92% na maximaal drie injecties. Bethamethason sodiumphosphaat is het meest gebruikte injectiemiddel, daar dit in water oplosbaar is en geen residue achterlaat in de peesschede.

Helpt een injectie niet of onvoldoende, dan kan het bandje van de peesschede operatief doorgesneden worden. Deze ingreep is slechts in 10% van de gevallen nodig. Als u suikerziekte of diabetes heeft is de kans op genezing minder groot na een injectie, daarom kan in sommige gevallen eerder voor een operatie gekozen worden. Een operatie kan op verschillende manieren plaatsvinden (open of percutaan). In het algemeen zijn de resultaten van een operatie uitstekend. Voor meer informatie over een operatie lees de chirurgische bijsluiter van de NVPC

Dr. Mariëtta Bertleff

Verstand van zaken

"Wat een onzin dat ik hierheen ben verwezen," mopperde meneer Jansen op mijn spreekuur. "Ik heb gewoon een triggerfinger, en moet ik voor zoiets kleins dan naar zo'n dure kliniek?"

Lees meer
naar boven

Operatie

naar boven

Risico's

Indien u suikerziekte heeft moet u na de injectie uw suikerspiegel wat vaker contoleren.
Er bestaat een minimale kans op een infectie na een injectie.

naar boven

Herstel

Het effect na een injectie kan al na enkele dagen merkbaar zijn, maar het duurt ongeveer zes weken voor het maximale resultaat bereikt is.

Na een ingreep krijgt u een verband dat u na drie dagen mag verwijderen. In de tussentijd kunt u de hand gebruiken voor zover het gaat. De hand moet in die periode wel zoveel mogelijk hoog gehouden worden. Na het verwijderen van het verband mag het wondje nat worden, maar niet weken. U kunt er dan een pleister op plakken. Na tien tot veertien dagen worden de hechtingen verwijderd. Indien dan blijkt dat het herstel achterblijft, wordt handtherapie gestart.

Bij Xpert Clinic meten wij resultaten met behulp van ons kwaliteitssysteem Pulse. In onderstaande tabel ziet u informatie over het herstel van patiënten die u voorgingen. Het betreft een score van 0 tot 10 (10 is hoog) gemeten tussen 0 en 3 maanden na de operatie.
Triggerfinger conservatief

Triggerfinger chirurgisch
Cijfers zijn o.b.v. resultaten van diverse operaties verricht in 2012

Handtherapie

Handtherapie is een apart financieel traject en dit wordt door onze partners direct aan u of uw zorgverzekeraar gefactureerd.

Patiëntervaringen

Dhr. Benschop

Dupuytren - Mede door de toegepaste "Plexus anesthesie" bleek de operatie veel minder belastend dan ik in mijn herinnering had. Maar ook de prettige en professionele werkwijze van het team droegen daar aan bij!

Lees meer
naar boven

Handtherapie

naar boven

Volg uw behandeltraject

Wanneer u een afspraak maakt bij Xpert Clinic, maken wij voor u een persoonlijke webpagina aan. Op 'Mijn Xpert Clinic' vindt u een overzicht van al uw afspraken voor behandelingen en controles. Maar u leest ook wat u kunt verwachten tijdens het consult, de ingreep en de herstelperiode. U kunt op elk moment inloggen om te zien wat de volgende stap zal zijn en waar u rekening mee moet houden. ‘Mijn Xpert Clinic’ is de plek waar u alles nog eens rustig na kunt lezen. Zo bent u altijd goed voorbereid en weet u precies waar u aan toe bent.

Daarnaast vragen wij u op ‘mijn Xpert Clinic’ een aantal vragenlijsten in te vullen over uw klachten, uw algemene gezondheid en uw ervaring bij Xpert Clinic. Uw gegevens worden verwerkt in het kwaliteitssysteem Pulse. Pulse zorgt ervoor dat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Maar het verbetert ook het behandeltraject van de patiënten die na u komen.

Wilt u meer weten?

of bel ons voor persoonlijk advies
088 - 7785203
Lokaal tarief, bellen tot 20.00 uur

Wilt u meer weten?

of bel ons voor persoonlijk advies
088 - 7785203
Lokaal tarief, 7.30 - 20.00u (vr - 17.00u)
Xpert Clinic maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten
Helaas is er voor deze pagina geen mobiele variant aanwezig. Sluiten